Olej kokosowy


Olej kokosowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Tradycyjny sposób wyrobu oleju kokosowego na Seszelach

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty.

Zawiera kwas laurynowy. Ma barwę białą. Topnieje w temperaturze 20–28 °C. Stosowany jest do smażenia, do ciast oraz wyrobu margaryny i czekolady. W przemyśle chemicznym znajduje zastosowanie w produkcji kwasów tłuszczowych i alkoholi, do wyrobu świec i apretur włókienniczych[1]. W przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywany jako balsam do ciała, maska do włosów, olejek do masażu lub do kąpieli. Ma właściwości odżywcze i nawilżające[2].

Wiele organizacji zdrowotnych odradza regularną konsumpcję oleju kokosowego z powodu dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia[3][4]. Często jest jednak podnoszony argument korzystnej zawartości  kwasów średniołańcuchowych (tzw. MCT) w oleju kokosowym. Jego zwolennicy argumentują, że są one wchłaniane bez udziału lipazy trzustkowej co odciąża organizm.[5]

Zastosowanie oleju kokosowego | edytuj kod

Niektóre badania sugerują potencjalne wykorzystanie oleju kokosowego w kosmetyce skóry i włosów oraz w profilaktyce chorób serca, otyłości i niepokoju[6][7].

Przypisy | edytuj kod

  1. Encyklopedia Powszechna PWN. T. 2. G-M. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1974, s. 497.
  2. NutkaSmakow.pl. Właściwości oleju kokosowego w zastosowaniu do celów kosmetycznych.
  3. Around the Block Nutrition Facts at a Glance: More on Nutrients to Get Less Of, Agencja Żywności i Leków, 1 lutego 2014 [dostęp 2016-05-08] [zarchiwizowane z adresu 2014-02-01] .
  4. Avoiding Heart Attacks and Strokes, Światowa Organizacja Zdrowia [dostęp 2016-05-08] .
  5. Olej kokosowy - poznaj jego wady i zalety, Smażymy, 1 lipca 2018 [dostęp 2019-02-19]  (pol.).
  6. Kappally, Shijna, Arun Shirwaikar, and Annie Shirwaikar. "Coconut Oil–A Review of Potential Applications." Hygeia:: Journal for Drugs and Medicines (2015): 34-41.
  7. Coconut Oil, „Science-Based Medicine”, 28 maja 2013 [dostęp 2017-02-10]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (Non-drying oil):
Na podstawie artykułu: "Olej kokosowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy