Kuropatewka pustynna


Kuropatewka pustynna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kuropatewka pustynna, kuropatwa pustynna[3] (Ammoperdix heyi) − gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). Zamieszkuje Azję i Afrykę.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Wyróżniono kilka podgatunków [4][5]:

Charakterystyka | edytuj kod

Cechy różniące od podobnej Kuropatewki piaskowej: u samca rdzawe gardło i brak jasnych plamek na szyi, jasny wzór na głowie nie jest ciemno obrzeżony. U samicy różowawe prążki zamiast białych plamek na szyi.

Morfologia | edytuj kod

Wygląd zewnętrzny: Wyraźny dymorfizm płciowy.

Rozmiary: długość ciała: 22-25 cm

Masa ciała: ok. 181 g

Rozpiętość skrzydeł: 39-41 cm

Występowanie | edytuj kod

Środowisko | edytuj kod

Pustynne lub półpustynne wzgórza i suche doliny rzeczne.

Zasięg występowania | edytuj kod

Półwysep Arabski, Półwysep Synaj, w Afryce Egipt aż po Etiopię.

Pożywienie | edytuj kod

Głównie nasiona, owoce i owady, czasem bulwy i liście.

Rozród | edytuj kod

Najprawdopodobniej gatunek monogamiczny.

Gniazdo: płytkie zagłębienie w ziemi, zwykle pod osłoną skały lub krzewu.

Okres lęgowy: kwiecień

Jaja: znosi 5-7 jaj.

Pisklęta: jasnopłowe, z białym spodem ciała.

Status, zagrożenie i ochrona | edytuj kod

Status według kryteriów Czerwonej księgi gatunków zagrożonych: gatunek najmniejszej troski (LC)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Ammoperdix heyi, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Ammoperdix heyi. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Przemysław Busse (red.), Zygmunt Czarnecki, Andrzej Dyrcz, Maciej Gromadzki, Roman Hołyński, Alina Kowalska-Dyrcz, Jadwiga Machalska, Stanisław Manikowski, Bogumiła Olech: Ptaki. T. I. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 306, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0563-0.
  4. Frank Gill, David Donsker: Family Phasianidae (ang.). IOC World Bird List: Version 4.2. [dostęp 2014-07-22].
  5. Sand Partridge (Ammoperdix heyi) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2013-10-22].

Bibliografia | edytuj kod

  • P. J. K. McGowan: Family Phasianidae (Pheasants and Partridges). W: Josep del Hoyo, Andrew Elliott, Jordi Sargatal: Handbook of the Birds of the World. Cz. 2: New World Vultures to Guineafowl. Barcelona: Lynx Edicions, 1994, s. 487. ISBN 84-87334-15-6. (ang.)
Na podstawie artykułu: "Kuropatewka pustynna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy