Kumaryny


Kumaryny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Kumaryna

Kumaryny – grupa organicznych związków chemicznych będących pochodnymi kumaryny. Niektóre kumaryny są związkami biologicznie czynnymi.

Pod względem budowy kumaryny dzieli się na:

  • kumaryny właściwe
  • furanokumaryny
  • piranokumaryny.

Kumaryny występują w przyrodzie jako glikozydy, często jednak pod wpływem enzymów zawartych w suszonych surowcach dochodzi do ich hydrolizy. Rozpuszczalności kumaryn w wodzie jest różna, uzależniona od budowy chemicznej, za to ich glikozydy są z reguły dobrze rozpuszczalne w wodzie. Roztwory kumaryn, z wyjątkiem niepodstawionej kumaryny, charakteryzują się zdolnością do fluorescencji.

W grudniu 2010 roku amerykańska Agencja Żywności i Leków nie zgodziła się na import produkowanej w Polsce wódki marki „Żubrówka” ze względu na obecność kumaryn wykazujących właściwości antykoagulacyjne (utrudnianie krzepnięcia krwi)[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Podrabiana Żubrówka podbija USA. „Gazeta Krakowska”, 1 grudnia 2010. [dostęp 15.04.2016].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kumaryny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy