Dziczyzna


Dziczyzna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Danie z dziczyzny Pieczony bażant.

Dziczyznamięso pozyskane z upolowanych zwierząt żyjących w stanie dzikim, dopuszczone do obrotu przez nadzór weterynaryjny. Charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu.

Wartości średnie dla różnych gatunków mięs dziczyzny, dla 100 g mięsa z dziczyzny:

  • wartość energetyczna – 114 kcal,
  • białko – 22 g,
  • tłuszcz – 2,3 g,
  • cholesterol – 81 mg[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Czy wiesz co jesz? (pol.). befsztyk.pl. [dostęp 2016-08-02].
Na podstawie artykułu: "Dziczyzna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy