Celobioza


Celobioza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Celobiozaorganiczny związek chemiczny, dwucukier, dimer glukozy, zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Jest jednostką strukturalną celulozy i produktem jej częściowej hydrolizy[1].

Jest to dwucukier redukujący, nie występujący powszechnie w stanie wolnym w roślinach, lecz jest przejściowym produktem degradacji celulozy. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka.[potrzebny przypis]

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 66, ISBN 83-7183-240-0 .
  2. Celobioza (CID: 10712) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. Celobioza (DB02061) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
  4. a b c Celobioza (ang.). [martwy link] The Chemical Database. The Department of Chemistry, University of Akron. [dostęp 2012-06-17].
  5. Celobioza (ang.) w bazie ChemIDplus, United States National Library of Medicine. [dostęp 2012-06-17].
Na podstawie artykułu: "Celobioza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy