Wytłoki


Wytłoki w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Wytłoki jabłczane

Wytłoki − pozostałość nasion, owoców, warzyw po wyciśnięciu soku[a], oleju itp. Nadają się na paszę dla bydła lub do dalszego przerobu.

Zastosowanie wytłoków:

  • wytłoki z owoców ze względu na dużą zawartość włókna roślinnego stanowią dodatek poprawiający jakość zdrowotną żywności
  • wytłoki jabłkowe wykorzystywane są do produkcji pektyn, herbatek owocowych oraz pasz dla zwierząt.
  • wytłoki z winogron jako składnik suplementów diety

Wytłoków nie należy mylić z wytłoczkami.


Zobacz też | edytuj kod

Uwagi | edytuj kod

  1. Świeżo wyciśnięty sok z owoców nazywa się moszczem.
Na podstawie artykułu: "Wytłoki" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy