Wina niemieckie


Wina niemieckie w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wina niemieckie stanowiły w 2007 roku 4% światowej produkcji wina, co stawia Niemcy na siódmym miejscu w klasyfikacji[1]. Kraj wyprodukował wtedy 10,5 mln hl wina, z czego wyeksportowano 3,4 mln hl[1]. Pod względem wielkości upraw winorośli Niemcy (102 026 ha) były wtedy piętnastym krajem na świecie i 1,3% udziału, przy czym powierzchnia upraw uwzględnia uprawy winogron deserowych[1].

Specjalnością kraju są wina białe (63,2% upraw stanowią szczepy białe), szczepy czerwone przeważają tylko w regionach Ahr i Wirtembergia[1]. Znaczącą część produkcji stanowią wina musujące, określane jako Sekt, których produkcja stanowi dwukrotność produkcji szampana[2].

Spis treści

Odmiany winogron | edytuj kod

Mozelski riesling na rycinie z XIX wieku

Najczęściej uprawiane w Niemczech odmiany winogron (stan na 2007 r.)[1]

Kategorie win | edytuj kod

Niemieckie prawo winiarskie dzieli niemieckie wina na 4 kategorie[3]:

  • Tafelweinwina stołowe, dozwolone jest dodawanie cukru (szaptalizacja), max. zaw. alkoholu 15%,
  • Landwein – wina regionalne (odpowiednik francuskiego vin de pays), dozwolone dodawanie cukru, max. zaw. alkoholu 15%,
  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA lub Q.b.A.) – wina jakościowe z określonych regionów, jednak w odróżnieniu od klasyfikacji francuskiej brak tu geograficznej klasyfikacji, a poszczególne Q.b.A. są różnicowane tylko według zawartości cukru w moszczu gronowym; dozwolone tu dodawanie cukru,
  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP lub Q.m.P.), od 2006 roku oficjalnie Prädikatswein – wina jakościowe z wyróżnikiem.

W przypadku kategorii Qualitätswein mit Prädikat, "wyróżniki" (Prädikat), uszeregowane według poziomu cukru są następujące[2]:

  • Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina
  • Spätlese – opóźniony zbiór
  • Auslese – późny zbiór wyselekcjonowanych kiści gronowych
  • Beerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych gron porażonych szlachetną pleśnią (botrytis)
  • Eiswein – "wino lodowe", zbór wyselekcjonowanych kiści zmrożonych pierwszymi przymrozkami
  • Trockenbeerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych, wysuszonych gron (porównaj malaga)

Dla oznaczenia smaku używa się (przy czym określeń słodkie, a zwłaszcza półsłodkie używa się rzadko):

  • lieblich, halbsüß – słodkie i półsłodkie (te, które wykraczają poza półwytrawne, czyli z zawartością cukru w przedziale 18–45 g/l),
  • fruchtig, süß – słodkie (zawartość cukru powyżej 45 g/l),
  • halbtrocken – półwytrawne,
  • trocken – wytrawne.

Etykieta | edytuj kod

Etykieta niemieckiego jakościowego rieslinga z regionu Nahe

Obowiązkowo na etykietach niemieckich win muszą znaleźć się następujące informacje[3]:

  • kategoria (Tafelwein, Landswein, Q.b.A., Q.m.P.),
  • region uprawy (dla Tafelwein),
  • nazwa producenta i miejsce butelkowania,
  • objętość butelki i zawartość alkoholu,
  • oficjalny numer inspekcji jakościowej i numer partii (dla Qualitätswein),
  • Prädikat, czyli wyróżnik (dla Prädikatswein, czyli Q.m.P.).

Informacje takie jak: obszar pochodzenia, nazwy dwóch głównych odmian winorośli, rocznik produkcji, informacja, czy wino było butelkowane przez producenta, nazwa winnicy i opis smaku (wytrawne, słodkie etc.) należą do informacji nieobowiązkowych[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e Deutscher Wein Statistik, Mainz: Deutscher Weininstitut, 2008 [dostęp 2012-10-21] [zarchiwizowane z adresu 2012-11-19]  (niem. • ang.).
  2. a b Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005, s. 347–350. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)
  3. a b c Eckhard Supp: Niemcy. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 448–451. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Wina niemieckie" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy