Siarczyny


Siarczyny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Siarczyny (nazwa systematyczna: trioksydosiarczany(2−); w systemie Stocka: siarczany(IV)) – sole lub estry kwasu siarkawego. Powszechnie stosuje się je w przemyśle winiarskim.

Właściwości | edytuj kod

Anion siarczynowy jest dwuujemnym jonem o wzorze SO2−3 i nie wpływa on na barwę soli. Barwne są tylko siarczyny tych metali, których uwodnione kationy absorbują światło widzialne. Sole te są trudno rozpuszczalne w wodzie, z wyjątkiem siarczynów litowców. Mają redukujące właściwości i utleniają się na powietrzu. W środowisku kwaśnym rozkładają się z wydzieleniem dwutlenku siarki (SO2).

Przypisy | edytuj kod

  1. Siarczyny (CID: 1099) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Siarczyny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy