Olej sojowy


Olej sojowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Olej sojowy – rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia)[1], chemicznym (do produkcji lakierów i farb)[2] oraz jako biopaliwo.

Wartości odżywcze | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. MarekM. Daniewski MarekM. i inni, Skład kwasów tłuszczowych wybranych olejów jadalnych, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, 54 (3), 2003, s. 263-267, ISSN 0035-7715 .
  2. Czub, P., Zastosowanie epoksydowanego oleju sojowego do regulowania lepkości kompozycji epoksydowych, „Polimery”, T. 51, nr 11-12, 2006 [dostęp 2017-04-26] .1 stycznia
  3. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 309. ISBN 978-83-200-5311-1.
  4. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)


Na podstawie artykułu: "Olej sojowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy