Oazik


Oazik w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Oazik[4] (Rhodopis vesper) – gatunek ptaka z rodziny kolibrowatych, zaliczany do monotypowego rodzaju Rhodopis. Według klasyfikacji IUCN jest uznawany za gatunek najmniejszej troski. Zamieszkuje obszary przybrzeżne w Chile i Peru.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Oazik został zaliczony do monotypowego rodzaju Rhodopis, który wchodzi w skład plemienia Mellisugini[5]. Rodzaj ten jest blisko spokrewniony z rodzajem Heliomaster do którego gatunek również był zaliczany[6].

W obrębie gatunku oazik zostały wyróżnione trzy podgatunki[5]:

  • Rhodopis vesper vesper (Lesson, 1829);
  • Rhodopis vesper koepckeae Berlioz, 1975;
  • Rhodopis vesper atacamensis (Leybold, 1869).

W literaturze można również napotkać wyodrębniony podgatunek Rhodopis vesper tertia Hellmayr, 1932; który obecnie uważany za synonim podgatunku Rhodopis vesper vesper[7][8].

Morfologia | edytuj kod

Oazik osiąga 13 cm długości ciała, długość dzióbu w zależności od podgatunku waha się w przedziale od 19 do 33 mm[9]. Pióra umaszczenia szarobrązowego, w tylnej części ciała pióra umaszczenia złotobrązowego i miejscami koloru czerwonego. Brzuch pokryty jest białoszarymi piórami. U samców szyja umaszczona jest na kolor fioletowy. Rozwidlony ogon osiąga długości 4 cm o barwie czarnej[9].

Występowanie | edytuj kod

Gatunek jest szeroko rozprzestrzeniony, zamieszkuje na terenach położonych na zachód od pasma górskiego Andy. Występuje w regionach przybrzeżnych położonych w Chile i Peru. Bytuje na terenach górzystych, zamieszkuje w zaroślach oraz na terenach rolniczych, występuje do wysokości 3 800 m n.p.m.[10] Jego populacja określana jest jako stabilna[11].

Występowanie poszczególnych podgatunków:

  • Rhodopis vesper vesper – od regionu Piura w północnym Peru do regionu Tarapacá w północnym Chile[9];
  • Rhodopis vesper koepckeae – przybrzeżne obszary w regionie Piura[9];
  • Rhodopis vesper atacamensis – zamieszkuje na pustyni Atakama, pogranicze regionów Atakama i Coquimbo w Chile[12].

Cykl życiowy | edytuj kod

Okres reprodukcji przypada od września do grudnia. Jaja wysiadywane są tylko przez samice, gniazda budowane są w krzewach i na niskich drzewach owocowych. Stwierdzono również, że oazik zakłada gniazda w środowisku miejskim wykorzystując metalowe wsporniki znajdujące się pod zadaszeniami[10]. Gniazdo buduje z małych gałązek, włókien roślinnych i piór, dodatkowo wnętrze gniazda wyścielone jest cienką warstwą włókien roślinnych. Wysokość gniazda wynosi 9 cm, szerokość 6 cm i głębokość 2 cm[10].

Przypisy | edytuj kod

  1. Rhodopis vesper, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Bird names (ang.). Eoy.ee (Estonian Ornithological Society). [dostęp 2014-01-25].
  3. Rhodopis vesper. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Plemię: Mellisugini Gray,GR, 1848 (wersja: 2016-07-26). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-09-09].
  5. a b Frank Gill, David Donsker (red.): Family Trochilidae (ang.). IOC World Bird List: Version 4.2. [dostęp 2014-07-31].
  6. Oasis Hummingbird (Rhodopis vesper) (ang.). Ibc.lynxeds.com. [dostęp 2014-02-22].
  7. Carl Hellmayr: The birds of Chile. Chicago: Museum Press, 1931, s. 240.
  8. Oasis Hummingbird (Rhodopis vesper vesper (tertia) (ang.). Avibase.bsc-eoc.org. [dostęp 2014-02-22].
  9. a b c d J. Fjeldså, N. Krabbe: Birds of the High Andes: A Manual to the Birds of the Temperate Zone of the Andes and Patagonia, South America. Apollo Books, 1990, s. 293. ISBN 87-88757-16-1.
  10. a b c Cesar Ortiz Z.: Unusual nesting site of Rhodopis vesper in an urban environment (hiszp.). The Biologist (Lima). [dostęp 2014-02-22].
  11. Oasis Hummingbird Rhodopis vesper (ang.). Birdlife.org. [dostęp 2014-02-23].
  12. Sharon Rose Chester: A Wildlife Guide to Chile: Continental Chile, Chilean Antarctica, Easter Island, Juan Fernandez Archipelago. Princeton: Princeton University Press, 2008, s. 240. ISBN 978-0691129761.
Na podstawie artykułu: "Oazik" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy