Mrożonka


Mrożonka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania zamrożony szpinak

Mrożonkazamrożony produkt żywnościowy mrożony w temperaturach od –25 do –40°C przeznaczony do długotrwałego przechowywania w temperaturach ok. –18 °C[1], w których zahamowany jest proces jełczenia tłuszczów i niemal całkowicie wstrzymany jest rozwój drobnoustrojów[2]. Często są to konfekcjonowane warzywa albo owoce, także ryby albo mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne (np. pierogi).

Przypisy | edytuj kod

  1. Mrożonka. W: Encyklopedia PWN [on-line]. [dostęp 2017-12-18].
  2. Kołożyn-Krajewska Danuta: Towaroznawstwo żywności.
Kontrola autorytatywna (żywność):
Na podstawie artykułu: "Mrożonka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy