Kwas chlorogenowy


Kwas chlorogenowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kwas chlorogenowyorganiczny związek chemiczny z grupy polifenoli, ester kwasu (−)-chinowego i kwasu kawowego. Jest naturalnym przeciwutleniaczem występującym np. w yerba mate[5],  zielonych liściach i owocach kawowca (surowe ziarno ma 60000 mg/kg; napar z kawy – 500 mg/dm3), głogu, karczochach, pokrzywie, czarnej jagodzie, surowych ziemniakach oraz w mniejszych ilościach m.in. w bluszczu pospolitym, śliwkach, czereśniach, jabłkach, brzoskwiniach, morelach[6].

Działanie | edytuj kod

Może spowalniać wydzielanie glukozy do układu krwionośnego po posiłku. Zwiększa również czułość komórek na insulinę. Jest silnym przeciwutleniaczem. W literaturze podkreśla się potencjalne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne tego związku[7][8]. Z uwagi na wymienione cechy, sprzedawany jest w niektórych krajach, jako suplement diety w formie wyizolowanej.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska X. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276. ISBN 978-83-63724-47-4.
  2. Kwas chlorogenowy (CID: 44135450) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. a b Kwas chlorogenowy (nr C3878) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2011-05-23].
  4. Kwas chlorogenowy (nr C3878) (ang.) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Stanów Zjednoczonych. [dostęp 2011-05-23].
  5. Praca zbiorowa: Składniki bioaktywne yerba mate chimarro. yerbamarket.com. [dostęp 2014-10-28].
  6. GrażynaG. Budryn GrażynaG., EwaE. Nebesny EwaE., FENOLOKWASY – ich właściwości,występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne., Zakład Technologii Skrobi i Cukiernictwa Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej: BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XXXIX, 2006, 2, s. 104-105 [dostęp 2016-03-30] .
  7. AnnaA. Parus AnnaA., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych, Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Politechnika Poznańska, s. 50-52 .
  8. proslimer, 30 marca 2016 .

Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Kwas chlorogenowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy