Fermentacja


Fermentacja w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Fermentacjaenzymatyczny proces przemian związków organicznych prowadzony przez mikroorganizmy, zachodzący w warunkach beztlenowych, którego efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP[1][2]. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych.

Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:

Nauka badająca procesy fermentacji to zymologia[3].

W biotechnologii określenie „fermentacja” jest szersze i dotyczy także niektórych procesów tlenowych, jak np. fermentacja octowa[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. fermentation. W: A Dictionary of Chemistry. John Daintith (red.). Wyd. 6. Oxford: Oxford University Press, 2008, s. 222. ISBN 978-0-19-920463-2.
  2. a b fermentacja. W: Encyklopedia [on-line]. PWN. [dostęp 2017-10-29].
  3. Zymologia (pol.). W: Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego [on-line]. pwn.pl. [dostęp 2016-09-12].
Kontrola autorytatywna (proces biologiczny):
Na podstawie artykułu: "Fermentacja" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy