Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności


Na mapach: 44°48′35,5″N 10°19′18,3″E/44,809861 10,321750

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności[a], EFSA (European Food Safety Authority) – agencja Unii Europejskiej zajmująca się niezależnym doradztwem naukowym na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym[2]. Siedziba tej instytucji mieści się w Parmie.

Spis treści

Struktura | edytuj kod

W skład zarządu wchodzi 15 niezależnych członków, których zadaniem jest ustalanie budżetu i rocznego planu prac[2]. Dyrektor wykonawczy agencji odpowiada za kwestie operacyjne i pracownicze, a także opracowanie rocznego planu prac w porozumieniu z Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim i państwami członkowskimi[2].

Uwagi | edytuj kod

  1. także: Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności

Przypisy | edytuj kod

  1. 67th Management Board meeting: Board adopts three year work programme, endorses annual work plan and budget for 2016, considers EFSA Strategy 2020 implementation - Audio available European Food Safety Authority, www.efsa.europa.eu [dostęp 2017-11-26]  (ang.).
  2. a b c Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) - Unia Europejska - European Commission, Unia Europejska, 16 czerwca 2016 [dostęp 2017-11-26]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (agencje Unii Europejskiej):
Na podstawie artykułu: "Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy