Chomik chiński


Chomik chiński w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Chomik chiński (Cricetulus griseus) – gatunek gryzonia z rodziny chomikowatych. Zamieszkuje Azję. Gatunek hodowlany.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Status taksonomiczny tego gatunku nie jest pewny. Został on opisany przez H. Milne-Edwardsa w 1867 roku jako gatunek, lecz później uznano go za podgatunek chomiczaka pręgowanego (Cricetulus barabensis), a następnie ponownie za odrębny gatunek[2]. Współcześnie C. griseus jest najczęściej uznawany za synonim C. barabensis[1][2].

Występowanie | edytuj kod

Chomik chiński zamieszkuje Mongolię i północne Chiny; środowisko życia stanowią skaliste równiny i stepy[3].

Wygląd | edytuj kod

Chomik chiński ma wiele cech wspólnych z chomiczkiem syryjskim. Cała sylwetka oraz sposób poruszania się są u obu gatunków bardzo podobne. Chomik chiński mierzy 8–12 cm (dla porównania u chomiczka syryjskiego jest to 15–18 cm), w tym na ogon przypadają 2–3 cm[3]. Masa ciała wynosi 30-35 gramów. Samce są większe od samic[4]. Posiada długą czarną pręgę, biegnącą wzdłuż grzbietu. Ciało chomika chińskiego, w przeciwieństwie do innych chomików karłowatych, jest walcowate. Jak każdy chomik ma krótkie, silne i przystosowane do długich biegów łapy. Przednie mają 4 wykształcone palce i zredukowany kciuk, tylne mają 5 palców. Łapy są nieowłosione. Chomik ten ma najdłuższy ogon ze wszystkich chomików, który pomaga zwierzęciu we wspinaniu się[5]. Ogon jest również nieowłosiony. U chomików karłowatych gruczoł zapachowy położony jest pośrodku brzucha. Chomiki mają duże wypukłe oczy, charakterystyczne dla zwierząt aktywnych nocą, choć chomik chiński bywa aktywny także w godzinach dziennych.

Rozród | edytuj kod

Przeciętna wielkość miotu wynosi 4 młode. Uzyskują dojrzałość płciową po 90 dniach i rozmnażają się do ukończenia 12-15 miesięcy[6].

Długość ciąży wynosi 18–21 dni[7]. Przez kilka dni przed urodzeniem samica będzie przepędzać samca z gniazda[8]. Młode przestają pić mleko matki w wieku około 21 dni[6].

Osobniki młode zaczynają pokrywać się sierścią po 5 dniach od urodzenia. Po 14 dniach są już w pełni owłosione; wtedy też są w stanie pożywiać się i pić samodzielnie. W wieku 8 tygodni można już pewnie odróżnić samca od samicy[7].

Chomik chiński osiąga wiek 2,5–3 lat[9].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Cricetulus griseus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Cricetulus barabensis. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2018-02-09]
  3. a b Sarah Wolfensohn & Maggie Lloyd: Handbook of Laboratory Animal Management and Welfare. John Wiley & Sons, 2013. ISBN 978-1-118-47824-0.
  4. Mark A. Mitchell, Thomas N. Tully: Manual of Exotic Pet Practice. Elsevier Health Sciences, 2009. ISBN 978-1-4160-0119-5.
  5. Chinese Hamsters. Junior Breeder and Exhibitor of Chinese and Roborovski Hamster. [dostęp 2018-02-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2015-01-20)].
  6. a b John E. Harkness, Patricia V. Turner, Susan Vande Woude & Colette L. Wheler: Harkness and Wagner’s Biology and Medicine of Rabbits and Rodents. John Wiley & Sons, 2013. ISBN 978-1-118-70890-3.
  7. a b Heather Carol: Chinese Hamsters. Southern Hamster Club. [dostęp 2018-02-09].
  8. Breeding Dwarf Hamsters. Hamsterrific.com. [dostęp 2018-02-09].
  9. Overview of Chinese Striped Hamsters as Pets. the Spruce, 2017-03-10. [dostęp 2018-02-09].
Na podstawie artykułu: "Chomik chiński" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy