Bakława


Bakława w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Bakława Bakława

Bakława inaczej także baklawa lub baklavadeser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, azerbejdżańskiej (azerskiej), perskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich.

Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się. Po zapieczeniu kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje się zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Bakława" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy